Vulcanologii cred că vulcanul Laacher See este încă activ din moment ce dioxidul de carbon „bolboroseşte” la suprafaţa lacului

Vulcanologii au făcut o descoperire cutremuratoare: un super-vulcan aflat în Germania devine din nou activ. Experţii cred că dacă acesta erupe, ar putea duce la o devastare pe scară largă, la o evacuare în masă şi chiar la o răcire globală pe termen scurt, toate acestea având drept cauză norul de cenuşă care blochează Soarele.

Supervulcanul aflat sub lacul Laacher din apropiere de Bonn erupe la aproximativ 10.000-12.000 de ani, iar ultima sa erupţie a avut loc acum 12.900 de ani. Atunci, vulcanul a acoperit  o suprafaţa de 1605 kilometri pătraţi cu cenuşa şi pietre, iar mai multe cutremure mici din regiune care au avut loc anul trecut indică faptul că vulcanul s-ar putea trezi din somnul său adânc. 

Se crede că acest vulcan european are o mărime şi o putere asemănătoare cu Muntele Pinatubo din Filipine, care a explodat în 1991 şi a devenit cea mai mare erupţie din secolul 20. Acesta a ejectat 10 miliarde de tone de magmă, 20 de miliarde de tone de dioxid de sulf, 16 kilometri cubi de cenuşa şi a determinat o scădere de 0,5 grade Celsius a temperaturilor globale

Vulcanologii cred că vulcanul Laacher See este încă activ din moment ce dioxidul de carbon „bolboroseşte” la suprafaţa lacului, care indică faptul că încăperea de magmă de dedesubt „se degazifică”.




sursa:bzi.ro



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

mada1

 
Top